BOUWEN MET NATUURLIJKE EN ECOLOGISCHE MATERIALEN

ISOLEREN MET HOUTVEZEL, SCHAPENWOL, KURK enz.

Isolatie

NATUURLIJKE ISOLATIE DRAAGT BIJ AAN ENERGIE-EFFICIËNTIE EN EEN HOGE LUCHTKWALITEIT VAN UW HUIS

Wat mensen echt willen als ze besluiten hun woning te isoleren is om het gevoel van welzijn thuis te vergroten, en het energiegebruik te verlagen. Jammer genoeg kijken de meeste bouwers enkel naar de energierekening en gebruiken in het proces jammerlijke materialen zoals glaswol en pur en sluiten het huis volledig af als een plastic doosje. Het energie verbruik kan dan verminderd zijn, maar het comfort binnen is verre van ideaal.

Om je huis daadwerkelijk een aangename plek te maken moeten verschillende aspecten gebalanceerd worden. En dit is lastiger dan domweg minerale wol in elk makkelijk bereikbaar gat te duwen, en een begrip van de onderliggende fysica principes is hierbij cruciaal.

Enkele van deze principes zijn:

De ISOLATIE zelf - Dit gedeelte beoogd in de winter te voorkomen dat hitte ontsnapt en in de zomer dan de hitte binnenkomt (deze laatste is een eigenschap die natuurlijk is bij veel natuurlijke materialen). Isolatie is vaak lichtgewicht, sinds de lucht in het materiaal het lastig maakt voor de warmte-energie om zich door het materiaal te verplaatsen.


LUCHTDICHTHEID - Dit gedeelte voorkomt dat warme lucht een directe weg naar buiten heeft, en de warmte zo dwingt zich door de isolatie naar buiten te verplaatsen, wat lastig is. Stel je voor, je ligt in bed, bijna geheel bedekt onder een warm deken. Bijna – je voeten steken net uit, of een plek in je nek is onbedekt. Hoe goed het deken de rest van je lichaam isoleert, het zijn juist de kouden plekken die je wakker houden. Het is zelfs zo dat omdat de rest van je lichaam zo goed geïsoleerd is dan de koude plekken zo onaangenaam zijn.
Hetzelfde is het geval bij het isoleren van je huis. Een klein verschil is dat het bij luchtdichtheid echt draait om het niet ontsnappen van warme lucht. In een luchtdichte constructie kunnen nog steeds kouden bruggen zijn – maar in het totaalplaatje uiteraard liever niet.
Vooral dit aspect moet goed in balans zijn, want we willen wel ventilatie, frisse lucht in huis. Het lijkt mij echter dat ventilatie een bewuste keuze is, in tegenstelling tot slecht uitgevoerde isolatie waar geen controle mogelijk is.

Een kanttekening is dat natuurlijke materialen het klimaat in een huis volledig veranderen. Wonen in een ademende structuur, omgeven door aardse, natuurlijke en niet-giftige materialen is niet te vergelijken met leven in een levenloze (plastic) doos.


WARMTECAPACITEIT – Dit gedeelte zorgt voor warmteopslag in de koude maanden, en houd de woning langer koel op warme dagen Dit wordt bereikt door veel massa in huis te hebben, aan de binnenkant van de isolatie. Massa slaat warmte op – hoe zwaarder iets is, hoe meer warmte het kan opslaan (denk aan bakstenen, leem, natuurstenen). De gemiddelde steen kan ongeveer 6000 keer meer warmte opslaan dan dezelfde hoeveelheid lucht! Dat staat gelijk aan 2,5 kubieke meter lucht in vergelijking met 1 kg steen!
Nu is het idee om meer warmte in huis op te slaan, in materialen met een hoge dichtheid, zoals een stenen. Of leemstuc op de muur, of een rocket mass heater. 

VOCHTREGULATIE – Vochtig en koud gaan vaak samen. Er is een hogere temperatuur nodig om warm te worden in een vochtig huis dan in een huis met drogere lucht. Dit komt door soortgelijke redenen als hierboven genoemd, samen met de hoge warmtegeleidbaarheid van water in vergelijking met (droge) lucht.
Overmatig vocht kan ook schimmelvorming veroorzaken, wat een serieus gevaar voor de gezondheid is. Aan de andere kant kan een lage relatieve luchtvochtigheid irritatie van de huid en slijmoppervlakken veroorzaken, zoals de neus en ogen. Wederom het belang van balans. Condensatie, dat wil zeggen water in de lucht dat vloeibaar wordt, kan houtrot, schimmelgroei, visuele schade en meer veroorzaken.

Al met al is vochtregulatie cruciaal. En wederom zijn natuurlijke materialen van nature goed in het omgaan met vocht. Ze laten je ruimte vrij ademen, ze nemen vocht gemakkelijk op en geven het weer af en laten het van binnen naar buiten door de muren gaan en vice versa, waardoor schommelingen in de lucht worden opgevangen. Dit is een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van leem als pleister. Natuurlijke isolatiematerialen zijn ook in staat condenswater op te nemen en zelfs tot op zekere hoogte te transporteren zonder hun isolerende eigenschappen te verliezen.
Deze kwaliteiten moeten worden gecombineerd met goede bouwtechnieken en, desgewenst, met moderne materialen zoals folies om een echt duurzame omgeving te creëren.


Als het gaat om het isoleren van uw huis, hangen de oplossingen af van de materialen en de structuur van uw muren (dak, vloer) en het algemene ontwerp van het huis.
Er zijn tegenwoordig veel natuurlijke isolatiematerialen op de markt en elk jaar verschijnen meer verschillende soorten en combinaties.

Dit zijn de meest voorkomende materialen waarmee ik werk:
- HOUTVEZEL - verschillende soorten (hard en zacht), een breed scala aan toepassingen, eenvoudig te bepleisteren met natuurpleister;
- SCHAPENWOL - uitstekende isolerende eigenschappen, goede vochtregulatie - gewoon een prachtig product;
- KURK - uitmuntend vochtwerend materiaal, uitstekende warmte- en geluidsisolerende eigenschappen, heeft een breed scala aan toepassingen. 

En andere, zoals hennep, vlas jute, katoen, ...

Neem voor meer informatie Hier contact met ons op of stuur ons een e-mail